Πέντε είναι τα σημαντικότερα πύρινα μέτωπα στη χώρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, Νικόλαο Τσόλκα που μίλησε την Κυριακή στον ΑΘΗΝΑ 9.84. Καταστροφικές διαστάσεις λαμβάνει η μεγάλη πυρκαγιά που για τέταρτη ημέρα κατακαίει ανεξέλεγκτη δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου.
      Οι νεώτερες εκτιμήσεις της Πολιτικής Προστασίας κάνουν λόγο για περίπου 70.000 στρέμματα και καλλιέργειες που αποτεφρώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα που επί 70 ώρες, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.Τα μέτωπα εκτείνονται μεταξύ των τοποθεσιών, Κοίλα, Διπόταμος και νοτίως της Λευκίμης Σουφλίου, χωρίς προς το παρόν να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν 132 πυροσβέστες με 67 οχήματα, 80 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στις επιχειρήσεις από αέρος συμμετέχουν, τέσσερα αεροσκάφη και και τέσσερα ισπανικά ελικόπτερα.

Ογδόντα στρέμματα δασικής έκτασης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στο Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια. Παρότι η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο μέσα σε λίγες ώρες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε επιφυλακή και στην περιοχή εξακολουθούν να παραμένουν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα.

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν οι πυρκαγιές σε Γαυρολίμνη Ναυπάκτου, Ορθονιές Ζακύνθου, Πάπαρη Aρκαδίας και Μαλανδρίνο Φωκίδας, αλλά και ακόμη 22 φωτιές - μικρότερης έκτασης - σε όλη τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, με την κατηγορία του εμπρησμού εξ αμελείας, 50χρονος αγρότης, καταδικάσθηκε από το αυτόφωτο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης σε φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ. Ο ίδιος στην απολογία του ισχυρίσθηκε ότι η φωτιά στην Λευκίμη, απ' όπου την Τετάρτη ξεκίνησε το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς, προκλήθηκε από τους σπινθήρες που έβγαναν από την εξάτμιση του τρακτέρ του. Ο αγρότης που κατάγεται από τη Ρούσα Έβρου, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, καταβάλλοντας ως εγγύηση 3.000 ευρώ.

Από το πρωί ολόκληρη η περιοχή του Έβρου, έχει δείκτη υψηλής επικινδυνότητας τέσσερα, με συνέπεια να έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα για το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιών. Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική προειδοποιεί και για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.


Πηγή και περισσότερες πληροφορίες: http://www.athina984.gr/node/158915

Copyright © 2012 e - ΠεΡιΒάΛλΟν (Διασκέδαση και Περιβάλλον) / Template by : Urangkurai